Volg Tony online:

Het Leven van Mijn Idool: Een Betoverend Verhaal

Dankzij David Copperfield kende ik mijn eerste ontmoeting met de wondere wereld van de magie!Leestijd:  10 minuten.

Al geruime tijd speelt de gedachte in mijn hoofd om een attractief artikel te schrijven over mijn grote idool, David Copperfield.

Het is dankzij hem dat ik zo'n 44 jaar jaar geleden besmet ben geraakt met het goochelvirus. Het begon niet, zoals bij velen, met het krijgen van een goocheldoos voor mijn verjaardag, maar met het kijken naar een voor mij onvergetelijke show. Op de toenmalige Vlaamse televisiezender BRT (Belgische Radio & Televisie), zag ik David een spectaculaire show geven waarbij hij voor een live publiek een vliegtuig liet verdwijnen. Ik was meteen verkocht!

Een portretfoto van David Copperfield
De naam David Copperfield, die al meer dan een halve eeuw synoniem staat voor verbluffende illusies, heeft decennialang wereldwijd het publiek in vervoering weten te brengen. Zijn buitengewone reis, van een jonge dromer tot een legendarische goochelaar, is een bron van inspiratie voor velen. In dit artikel nemen we een diepe duik in het intrigerende leven van deze merkwaardige, intelligente en zeer getalenteerde man, een man die niet alleen een uitmuntend goochelaar is, maar ook een loffelijke bron van verwondering.


Gedreven door mijn eigen passie voor magie en mijn bewondering voor David Copperfield, richt ik in dit artikel de schijnwerpers op enkele cruciale momenten in zijn leven. Van zijn beginjaren als jonge dromer tot zijn huidige positie als meesterlijk illusionist, zullen we de reis volgen die hem heeft gemaakt tot wie hij vandaag de dag is: Een levende legende. We zullen ontdekken hoe zijn fascinatie voor de kunst van het goochelen begon en hoe het heeft geleid tot het huren van een goochelaar voor mijn eigen evenementen, het tafelgoochelen dat mensen verbijstert en zijn grootschalige goochelshows die de wereld versteld doen staan.

1. Een Magische Jeugd: De Vroege Jaren van David Copperfield


David Seth Kotkin, die later wereldwijd bekend zou worden als David Copperfield, begon zijn levensreis in een klein stadje op 16 september 1956. Als een kind dat opgroeide in Metuchen, New Jersey, werd hij al op jonge leeftijd aangetrokken door de betoverende wereld van magie. Deze aangeboren fascinatie zou uiteindelijk de basis vormen voor zijn buitengewone carrière als een van 's werelds meest gevierde illusionisten.

Een jonge David Copperfield met enkele Javaanse (witte) tortelduifjes


Op zijn tiende verjaardag opende David een geschenk dat zijn leven voorgoed zou veranderen: een goocheldoos. Dit enkele cadeau ontstak een vonk van nieuwsgierigheid en verwondering die nooit meer zou doven. Terwijl hij de geheimen van zijn goocheldoos ontdekte, begon hij al snel de intrigerende wereld van illusie en misleiding te omarmen.

Zijn jeugdjaren werden gekenmerkt door een onverzadigbare honger naar kennis en ontdekking. David zocht naar boeken, leerde trucs van ervaren goochelaars en experimenteerde met zijn eigen creaties. Zijn grenzeloze nieuwsgierigheid dreef hem ertoe om verder te gaan dan de standaardtrucs en zijn eigen stijl van optreden te ontwikkelen.

De magische wereld, die oorspronkelijk verborgen was in de pagina's van boeken en de geheimen van een goocheldoos, werd een speeltuin van mogelijkheden voor de jonge David Copperfield. Terwijl hij zichzelf uitdaagde om steeds complexere illusies te begrijpen en te creëren, legde hij onbewust de fundering voor zijn toekomstige triomfen op het podium.

In zijn vroege jaren was David niet alleen gefascineerd door de wonderen van magie, maar hij ontwikkelde ook een diep begrip van de psychologie achter misleiding en het vermogen om het publiek te verbazen. Deze fundamentele kennis zou later een cruciale rol spelen in zijn baanbrekende optredens en innovatieve illusies.

Met zijn jeugd doordrenkt van de betovering van magie en gedreven door een onstilbare passie, begon David Copperfield aan een reis die hem uiteindelijk zou transformeren in een magische legende, en zijn nalatenschap zou de verbeelding van mensen over de hele wereld blijven betoveren.

2. De Naamkeuze: Van Kotkin naar Copperfield

In de vormende jaren van zijn carrière, toen David Kotkin begon te beseffen dat hij niet alleen een voortreffelijk goochelaar was, maar ook een begenadigd entertainer, stond hij voor een belangrijke beslissing: een pseudoniem / een artiestennaam kiezen. Het was tijdens deze periode van ontdekking en zelfontplooiing dat een onverwachte bron van inspiratie zijn pad kruiste. Het was een ontmoeting met een journalist die hem wees op het belang van een naam die niet alleen magisch klonk, maar ook de essentie van zijn kunst vastlegde.


Geïntrigeerd door dit advies en vastbesloten om een naam te kiezen die de aard van zijn vak weerspiegelde, vond David inspiratie in de literatuur... meer specifiek in het werk van Charles Dickens. Het personage "David Copperfield", een jonge held die onvermoeibaar obstakels overwon, leek de perfecte reflectie van zijn eigen reis in de wereld van magie.

Boekomslag van een boek van Charles Dickens over zijn David Copperfield


De transformatie van de alledaagse naam "David Seth Kotkin" naar "David Copperfield" symboliseerde niet alleen een nieuwe fase in zijn carrière, maar ook zijn overgang naar een wereld waarin de grenzen tussen realiteit en illusie vervaagden.

Met zijn nieuwe naam zette David Copperfield de toon voor een carrière die de perceptie van vele miljoenen mensen zou veranderen over de mogelijkheden van magie. Het personage "David Copperfield" zou al snel synoniem worden met magie in zijn meest inspirerende vorm.

3. David Copperfield’s Grootste Prestaties: Illusies die de Geschiedenis van de Goochelkunst Herschreven

De magische reis van David Copperfield zou niet compleet zijn zonder te duiken in enkele van zijn meest epische en grensverleggende prestaties. Zijn illusies staan niet alleen bekend om hun technische complexiteit, maar ook om hun impact op de hele wereld van de goochelkunst. Hier zijn enkele van zijn meest spraakmakende prestaties:


* "De Zaag des Doods": Deze angstaanjagende en meeslepende illusie toont David Copperfield die door een reusachtige cirkelzaag in tweeën wordt gezaagd.

 David Copperfield wordt bijna doormidden gezaagd door de zaag des doods!


Terwijl het publiek met ingehouden adem kijkt, lijkt het alsof hij daadwerkelijk wordt gespleten, om vervolgens op miraculeuze wijze weer heel te worden gemaakt. Deze adembenemende prestatie is een meesterlijke combinatie van visuele effecten, choreografie en psychologische misleiding.

* "Wandelen door de Chinese Muur": Het wandelen door een muur is nóg zo’n klassieke illusie in de goochelkunst, maar als David beslist om zijn versie te brengen, dan is het van een geheel ander kaliber en van een onnavolgbaar niveau. In een daad van buitengewone artistieke visie, liet David Copperfield het publiek versteld staan door letterlijk door de Grote Muur van China te wandelen.

David Copperfield wandelt door de Chinese muur


Terwijl het Chinese landschap als achtergrond fungeerde, leek hij fysiek door de massieve stenen structuur te bewegen. Deze illusie, met zijn combinatie van culturele impact en technische uitdagingen, is een voorbeeld van Copperfields vermogen om historische monumenten tot leven te brengen.

* "Vliegen als een vogel": Alsof de zwaartekracht niet langer op hem van toepassing is, zweeft David op een fel belicht podium. Deze illusie vind ik van een ongeëvenaarde schoonheid. Het spijt me dat ik geen betere foto kon vinden dan onderstaande.

Een afbeelding van David Copperfield over zijn magistrale illusie The Flying.


Hij haalt zelfs een dame uit het publiek die, al is het maar voor even, met hem mee mag vliegen. Deze illusie heeft niet alleen magische allure, maar is ook een weerspiegeling van Copperfields grenzeloze verbeelding en technische bekwaamheid.

* "13": En dan is er nog de fascinerende illusie genaamd "13". Bij deze illusie laat David maar liefst 13 mensen, lukraak uit het publiek gekozen, in één keer op het podium op spectaculaire wijze verdwijnen.

David Copperfield tijdens de uitvoering van zijn spectaculaire act Dertien, waarbij hij 13 mensen uit de zaal doet verdwijnen.


Het zijn echt niets vermoedende mensen uit het publiek. Helmut Lotti, een van België's meest succesvolle zangers, heeft deze illusie persoonlijk mogen ervaren.

* "De Verdwijning van het Vrijheidstandbeeld": Echter één van de meest iconische momenten in de carrière van David Copperfield vond plaats op 5 maart 1983, toen hij het wereldberoemde Vrijheidsstandbeeld in New York op ongelofelijke wijze én voor een live publiek liet verdwijnen.

Een knappe foto van David Copperfield met op de achtergrond het Vrijheidsstandbeeld van Amerika


Dit epische moment was een meesterwerk van magie en theater dat de geschiedenis zou ingaan als een van de meest spraakmakende stunts ooit uitgevoerd.

Deze illusie, genaamd "The Vanishing Statue of Liberty", vond plaats op Liberty Island, vlakbij het Vrijheidsstandbeeld zelf. David nodigde een publiek van toeschouwers, waaronder veel journalisten, uit om getuige te zijn van dit historische evenement. Terwijl het publiek toekeek, werd een gigantische doek vóór het Vrijheidsstandbeeld, voor even, opgetrokken. Toen het doek weer naar beneden ging, was er geen spoor meer van het prestigieuze standbeeld.

Met een combinatie van visuele effecten, licht, en perfecte timing, liet Copperfield het lijken alsof het Vrijheidsstandbeeld in het niets was verdwenen. Het publiek was met stomheid geslagen, en de media over de hele wereld berichtten over dit sensationele moment.

Dit krachtige staaltje magie hielp David Copperfield om zijn status als een van de meest invloedrijke illusionisten van zijn tijd te vestigen en blijft een blijvend symbool van zijn vermogen om de verbeelding van mensen te prikkelen.

David Copperfield heeft nog veel meer staaltjes van puur vakmanschap op zijn archief staan, pareltjes zoals:

  • Vliegen over de Grand Canyon,
  • Ontsnapping uit de gevangenis van Alcatraz,
  • De uitdaging van de Bermuda driehoek,
  • Ontsnappen uit een instortend gebouw,
  • De uitdaging van de Niagara watervallen,

en vele andere…

Als je interesse hebt om enkele van de prestaties van David Copperfield te bekijken, typ dan in YouTube “David Copperfield TV Specials” en aanschouw shows die op de meest voortreffelijke wijze worden gepresenteerd. Ik wens je alvast veel kijkplezier! 😉

4. Het Huidige Tijdperk: David Copperfield in Las Vegas

Mensen vragen mij nog regelmatig of David Copperfield nog optreed. En het antwoord is een stellige: "Jazeker!" Met maar liefst twee shows per dag, treed hij, zeven dagen op zeven, op in het MGM Grand Hotel & Casino in Las Vegas. Ik denk dat hij, net zoals dat met Tommy Cooper ooit gebeurde, op een gegeven moment op het podium het leven zal laten…

 

Een afbeelding van het MGM Grand Hotel in Las Vegas


Het MGM Grand Hotel herbergt een speciaal theater genaamd het "David Copperfield Theater", waar hij zijn legendarische magische shows uitvoert.

Het MGM Grand Hotel & Casino is een van de meest iconische locaties voor entertainment in Las Vegas en biedt het perfecte podium voor Copperfields verbluffende illusies en betoverende optredens.

Zijn show, waarin hij een dinosaurus en maar liefst een echt werkende UFO over de hoofden van het publiek laat verschijnen, wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe illusies en technologie.

Een afbeelding van het verschijnen van een UFO in de show van David Copperfield in Las Vegas.     Een afbeelding van het verschijnen van een dinosaurus in de show van David Copperfield in Las Vegas.


Naast zijn optredens is David eveneens al zijn hele leven betrokken bij filantropisch werk en heeft hij een fenomenaal museum dat volledig gewijd is aan magie en illusie.

5. Zijn Magisch Erfgoed: De Bibliotheek der Goochelkunsten…

Naast zijn optredens en televisiespecials heeft David Copperfield magie als een kunstvorm tot op ongeëvenaarde hoogtes gebracht.

Met een carriére die meer dan een halve eeuw beloopt, heeft hij op bijzondere wijze bijgedragen aan het veranderen van het beeld van goochelen van eenvoudige trucs tot de meest gecompliceerde en meeslepende uitvoeringen. Hij integreerde verhalen, emoties en cinematografische elementen in zijn shows, waardoor het publiek niet alleen verbaasd werd door de illusies, maar ook meegenomen werd op een emotionele reis.

Als toegewijd bewaker van magisch erfgoed heeft David Copperfield het “International Museum and Library of the Conjuring Arts” opgericht.

 

David Copperfield toont enkele verzamelobjecten uit zijn museum.      Tentoonstelling van objecten uit het museum van David Copperfield.


Dit museum herbergt een schat aan historische magische relikwieën, boeken en artefacten die de evolutie van magie door de eeuwen heen documenteren. Hiermee draagt David Copperfield bij aan het behoud van de rijke geschiedenis van illusionisme en magie.

David is eveneens een Inspirerend Ondernemerschap: Behalve zijn talent als goochelaar, heeft hij bewezen ook een visionaire ondernemer te zijn. Hij heeft geïnvesteerd in diverse projecten en ondernemingen, waaronder hotels en entertainmentcomplexen. Zijn vermogen om creativiteit en zakelijk inzicht te combineren heeft bijgedragen aan zijn blijvende succes in zowel de magische als de zakelijke wereld.

6. Enkele trivia, maar beslist niet triviaal… 😉

* Super Model Claudia Shiffer: Wist je dat meester illusionist David Copperfield er zelfs in geslaagd is om het destijds o zo populaire fotomodel miss Claudia Shiffer aan zijn zijde te toveren? Ze waren een tijdje verloofd.

 

Een mooie foto van David Copperfield en Claudia Shiffer


Velen speculeerden dat hun relatie een reclamestunt was om beider carrière kracht bij te zetten. Echter, noch Claudia, noch David hadden bijkomende reclame nodig. Maar zoals dat zo dikwijls gaat bij supersterren, legt hun carrière vaak enorme druk op de relatie. Deze kwam in 1999 dan ook tot een niet zo onverwacht einde.

* Ster op de Hollywood Walk of Fame: In 1995 ontving meneer David Copperfield een ster op de Hollywood Walk of Fame. Deze erkenning onderstreept zijn invloed op de entertainmentindustrie en zijn bijdrage aan de wondere wereld van de magie.

15. Blogbericht 5 (nl) - David Copperfield - 13 


* David Copperfield als acteur: David speelde een niet onbelangrijke rol in de horrorfilm "Terror Train" uit 1980, waarin hij onder andere Jamie Lee Curtis als medespeelster had.

Een afbeelding van de film terror train uit 1980, met David Copperfield als acteur.


In de film speelt Copperfield een personage genaamd Ken, een goochelaar en entertainer aan boord van een trein waarop angstaanjagende gebeurtenissen plaatsvinden tijdens een nieuwjaarsfeest. In "Terror Train" wordt Copperfields personage op een bepaald moment zélf verdacht van betrokkenheid bij de moorden, maar wordt hij later zélf vermoord terug gevonden.

David gaf meermaals aan dat hij niet zo opgetogen was met zijn acteerprestaties in de film, maar ik vond dat daar niets mis mee was en dat hij dat beslist behoorlijk had gedaan. Misschien ben ik gewoon een te grote fan... 😉

* Forbes Rijkste Beroemdheden Lijst: David Copperfield was vaak te vinden op de Forbes-lijst van rijkste beroemdheden. Hij heeft jarenlang een plek op deze lijst behouden dankzij zijn enorme succes in de wereld van entertainment en magie.

7. Zijn privé-eilanden: Mucha Cay… ofte… The Islands of Copperfield Bay!

"The Islands of Copperfield Bay", is een privé-eilandresort, eigendom van David Copperfield, die zich als exclusieve toevluchtsoord in de Bahama’s bevindt. Het is een weerspiegeling van zijn  liefde voor magie, creativiteit en het scheppen van unieke ervaringen.

 

Mucha Cay, een van de eilanden van David Copperfield.


Hieronder volgen enkele interessante details over dit opmerkelijke project:

Een Magisch Paradijs: David Copperfield verwierf 11 privé-eilanden in de Bahama's en transformeerde ze tot een verbluffend paradijs genaamd "The Islands of Copperfield Bay". Elk eiland heeft zijn eigen unieke kenmerken en thema's, variërend van betoverende landschappen tot magische attracties.

Illusie-geïnspireerde Details: Het toevluchtsoord is doordrenkt met elementen van magie en illusie, waarbij de gasten worden ondergedompeld in een wereld van verwondering en creativiteit. Van verborgen kamers tot onverwachte wendingen in het ontwerp, de sfeer ademt de geest van Copperfields magische vakmanschap uit.

Exclusiviteit en Privacy: Het resort is bedoeld als een privé-uitje en biedt exclusiviteit en privacy aan degenen die het bezoeken. Gasten kunnen genieten van luxe accommodaties, prachtige stranden en een scala aan activiteiten, allemaal in een omgeving die doordrenkt is van de magische visie van mijn grote idool David Copperfield.

"The Islands of Copperfield Bay" weerspiegelt als exclusieve toevluchtsoord David Copperfields vermogen om zijn passies en visies buiten het podium te brengen en ze om te zetten in tastbare, unieke ervaringen.

Een mooi gedekte tafel op Mucha Cay bij avondval.

De tafel staat gedekt voor het avondmaal. Eet je een hapje mee…? 😉

Conclusie:

Het leven van David Copperfield is één betoverende reis doorheen de wondere wereld van de magie, van illusie en van verwondering.


Van zijn bescheiden begin als een jonge goochelaar tot zijn status als een van 's werelds meest bekende illusionisten ooit, inspireert zijn verhaal mensen om hun passies na te streven en hun eigen magie in het leven te creëren.

Laat ik dit blogbericht - waarvan ik hoop dat je het een interessant stukje leesvoer vond - eindigen met een uitspraak van mijn grote voorbeeld en idool:

"Ik hoop dat ware liefde en waarheid uiteindelijk sterker zullen zijn dan alle kwaad of ongeluk in de wereld."

David Copperfield.


Een mooie portretfoto van David Copperfield zoals hij vandaag de dag is.

 

 Ik hoop met hem mee! 😉

 

 

 

 

Copyright Tonyprice.be 2022 - 2024  |  Goochelaar Tony Price  |  Gent (Beervelde), België  |  Disclaimer
Design & development by: Timeless Design

Cookies…

Deze site gebruikt cookies om onze dienstverlening en jouw surf ervaring te verbeteren.