Volg Tony online:

Houdini: zijn legende leeft verder…

Ontdek het fascinerende leven van Harry Houdini, een van de grootste illusionisten en ontsnappingsartiesten van de 20e eeuw.Leestijd:  5 minuten.

Het verbaast me steeds weer. Telkens als ik op een optreden vraag aan mensen, zowel jongeren als volwassenen, of ze al gehoord hebben van Harry Houdini… Dan luidt het steeds: “ja… Hij is de grootste ontsnappingskunstenaar aller tijden…” Hoe het komt weet ik niet, maar zijn legende leeft verder onder de mensen.

Foto van Houdini met meerdere handboeien, bekend als 's werelds Handboeienkoning.
Houdini was inderdaad één van de grootste illusionisten en ontsnappingsartiesten van de 20e eeuw. Hij stond bekend om zijn moedige en spectaculaire stunts, die hem wereldberoemd maakten. In dit artikel ga ik een beetje dieper in op zijn leven en zijn prestaties:

I. Het leven van Houdini

Houdini, wiens echte naam Erich Weisz was, werd geboren in 1874 in Hongarije. Zijn familie verhuisde naar de Verenigde Staten toen hij nog jong was, en daar begon hij op jonge leeftijd te werken als goochelaar en trapeze-artiest. Houdini ontwikkelde al snel een interesse in ontsnappingsstunts en begon zich te specialiseren in deze animatievorm. Er is een mooie film uit 1953 met Tony Curtis in de rol van Harry Houdini en Janet Leigh in de rol van Bess, de vrouw van Houdini. 

Een affiche van de film over het leven van Houdini met Tony Curtis en Janet Leigh in de hoofdrollen.


In 1899 werd Houdini wereldberoemd door zijn "Metamorphosis"-truc, waarbij hij in een gesloten kist werd geplaatst en binnen enkele seconden wist te ontsnappen. Deze illusie heb ik lang geleden zelf nog gepresenteerd. Houdini bleef zijn ontsnappingskunsten perfectioneren en voerde talloze stunts uit in zijn carrière, waaronder ontsnappen uit gevangenissen, kettingen en handboeien. Hij nodigde zelfs eenieder uit om zelf handboeien te maken. 

Een afbeelding van Houdini volledig in handboeien en met kettingen.


Naast zijn carrière als illusionist en ontsnappingsartiest was Houdini ook actief betrokken bij het ontmaskeren van frauduleuze mediums, spiritisme en schijnbaar paranormale verschijnselen. Hij streefde ernaar om deze bedrieglijke en misleidende praktijken te ontmaskeren en publiceerde zelfs een boek over het onderwerp genaamd "A Magician Among the Spirits" (Een goochelaar onder de geesten).

Boekomslag van het boek van Houdini

II. Houdini's prestaties

Houdini voerde talloze indrukwekkende stunts en ontsnappingsacties uit in zijn carrière. Een van zijn meest beroemde acts was de "Chinese Water Torture Cell" , waarbij hij ondersteboven in een glazen kist gevuld met water werd opgesloten en binnen enkele minuten wist te ontsnappen. Een andere indrukwekkende act was de "Overboard Box Escape", waarbij Houdini werd vastgebonden en in een kist van een schip werd gegooid, om binnen enkele minuten te ontsnappen voordat de kist naar de bodem van de oceaan zonk.

Houdini stond erom bekend dat hij zijn trucs altijd tot in de perfectie beheerste en dat hij altijd op zoek was naar nieuwe uitdagingen. Hij bleef zijn kunstvorm pushen en zijn stunts verbeteren tot aan zijn dood in 1926.

Een afbeelding van Houdini met zijn beroemde stunt “De onder water martelcel”

III. Houdini's nalatenschap

Houdini overleed in 1926 op 52-jarige leeftijd aan een verwaarloosde blindedarmontsteking. Er bestonden toen nog geen antibiotica en zijn ontstoken blindedarm, hoewel operatief verwijderd, had een infectie veroorzaakt, die men niet kon bestrijden.

Het is opmerkelijk dat hij zo vele gevaren tijdens zijn ontsnappingsstunts had getrotseerd en dan aan een blindedarmontsteking ten prooi valt.

Na zijn dood bleef Houdini een legende in de wereld van magie en ontsnappingskunst. Zijn prestaties en moed blijven tot op de dag van vandaag inspireren en fascineren mensen over de hele wereld. Houdini's invloed is nog steeds voelbaar in de wereld van magie en ontsnappingskunst, en veel goochelaars en illusionisten.

Copyright Tonyprice.be 2022 - 2024  |  Goochelaar Tony Price  |  Gent (Beervelde), België  |  Disclaimer
Design & development by: Timeless Design